Zdrowie publiczne i ekonomiczne korzyści z opodatkowania napojów słodzonych cukrem

Konsumpcja słodzonych cukrem napojów wiąże się z ryzykiem otyłości, cukrzycy i chorób serca1-3; w związku z tym można przytoczyć istotny argument dotyczący potrzeby ograniczenia konsumpcji tych napojów. Napoje słodzone cukrem są napojami, które zawierają dodane, naturalnie uzyskane kaloryczne słodziki, takie jak sacharoza (cukier stołowy), syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub koncentraty soków owocowych, z których wszystkie mają podobne efekty metaboliczne. Opodatkowanie zostało zaproponowane jako sposób na zmniejszenie spożycia tych napojów, a tym samym obniżenie kosztów opieki zdrowotnej, a także sposób generowania dochodów, które rządy mogą wykorzystywać na programy zdrowotne.4-7 Obecnie 33 kraje mają podatki od sprzedaży napojów bezalkoholowych (średnia stawka podatku, 5,2%), ale podatki są zbyt małe, aby wpłynąć na konsumpcję, a dochody nie są przeznaczone na programy związane ze zdrowiem. W tym artykule przeanalizowano tendencje w konsumpcji napojów słodzonych cukrem, dowody łączące te napoje z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi oraz podejścia do zaprojektowania systemu podatkowego, który mógłby promować dobre odżywianie i pomóc państwu odzyskać koszty opieki zdrowotnej związane ze spożywaniem słodzonego cukru napoje.
Trendy konsumpcji i wyniki zdrowotne
Rysunek 1. Rysunek 1. Trendy amerykańskie w przeliczeniu na kalorie per capita z napojów. Dane dotyczą amerykańskich dzieci w wieku od 2 do 18 lat i dorosłych w wieku 19 lat lub starszych. Dane ważono, aby były reprezentatywne w skali kraju, z wykorzystaniem metod, które generują miary każdego napoju, które są porównywalne w czasie. Dane dla 1965-2002 pochodzą z Duffey i Popkin9; dane za lata 2005-2006 nie zostały wcześniej opublikowane.
W ostatnich dziesięcioleciach spożycie słodzonych cukrem napojów wzrosło na całym świecie; na przykład spożycie w Meksyku podwoiło się w latach 1999-2006 we wszystkich grupach wiekowych.8 W latach 1977-2002 spożycie kalorii w przeliczeniu na jednego mieszkańca podwoiło się w Stanach Zjednoczonych we wszystkich grupach wiekowych9 (wykres 1). Najnowsze dane (2005-2006) pokazują, że dzieci i dorośli w Stanach Zjednoczonych spożywają średnio około 172 i 175 kcal dziennie na jednego mieszkańca ze słodzonych napojów.
Związek pomiędzy spożywaniem napojów słodzonych cukrem a masą ciała został zbadany w wielu przekrojowych i podłużnych badaniach i został podsumowany w przeglądach systematycznych.1,2 Metaanaliza wykazała pozytywne powiązanie między spożyciem napojów słodzonych cukrem i masa ciała – skojarzenia, które były silniejsze w badaniach podłużnych niż w badaniach przekrojowych i w badaniach, które nie były finansowane przez przemysł napojów, niż w tych, które były2. Metaanaliza badań z udziałem dzieci10 – metaanaliza, która była wspierany przez przemysł napojów – został zinterpretowany jako pokazujący, że nie ma dowodów na związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem a masą ciała, ale błędnie nadał dużą wagę kilku niewielkim negatywnym badaniom; gdy zastosowano bardziej realistyczną wagę, podsumowanie metaanalizy potwierdziło pozytywne skojarzenie.11 Badanie prospektywne z udziałem uczniów gimnazjów w ciągu 2 lat akademickich wykazało, że ryzyko otyłości wzrosło o 60% za każdą dodatkową porcję napoje słodzone cukrem dziennie.12 W 8-letnich badaniach prospektywnych z udziałem kobiet, osoby, które zwiększyły spożycie napojów słodzonych cukrem w 4 roku życia i utrzymały ten wzrost, otrzymały 8 kg, natomiast osoby, które zmniejszyły spożycie napojów słodzonych cukrem w roku 4 i utrzymał ten spadek zyskał zaledwie 2,8 kg.13
Krótkoterminowe badania kliniczne stanowią eksperymentalną podstawę do zrozumienia sposobu, w jaki słodzone cukrem napoje mogą wpływać na otyłość
[patrz też: żeń szeń w ampułkach, malassezia leczenie u psów, uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych ]

Powiązane tematy z artykułem: malassezia leczenie u psów uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych żeń szeń w ampułkach