Przecukrzenie krwi pochodzenia nerwowego

Przecukrzenie krwi pochodzenia nerwowego Badanie wpływu układu nerwowego na regulację cukru we krwi doprowadziły do ustalenia tzw. przecukrzenia współczulnego. Nakłucie dna IV komory w okolicy pióra pisarskiego (calamus scriptorius}, (nakłucie Claude Bernarda), wywołuje podniesienie się zawartości cukru we krwi po 30 minutach od chwili nakłucia. Mechanizm powstawania przecukrzenia krwi po nakłuciu Claude Bernarda polega na tym, że zostają podrażnione nerwy współczulne, głównie zaś nerwy dochodzące do nadnerczy z pni nerwów trzewnych. Powstaje wtedy nadmierne wytwarza- nie się adrenaliny w nadnerczach, którą wykrywa się zwiększonej ilości we krwi żylnej, odpływającej ,z nadnerczy. Niekiedy wytwarza się tak dużo adrenaliny, że cała krew zawiera jej więcej. Zwierzęta w głębokiej narkozie oraz pozbawione glikogenu w wątrobie, nie oddziaływają przecukrzeniem krwi na nakłucie dna IV komory. [hasła pokrewne: amyloza, chirurgiczne usuwanie ósemek, certolizumab ]

Powiązane tematy z artykułem: amyloza certolizumab chirurgiczne usuwanie ósemek